A THIRD TO THE WORLD

Förutom att driva ett framgångsrikt företag vill vi hitta nya sätt att ge tillbaka till världen. För oss är det en självklarhet att vi som företagare måste ta ett större ansvar för att ha en värld kvar att tjäna pengar i. Självklart vill vi tjäna pengar, men inte till vilket pris som helst! Därmed ger vi en del av vår vinst till små och stora organisationer som stödjer både sociala och miljöförbättrande projekt – och vi ser det som framtidens företagande!

Vi är inga välgörenhetsproffs. Men vi tycker det är viktigt att bidra med det vi kan. Och det är därför vi har skapat divisen ”A Third to the World”. Det innebär att vi varje år skänker minst en tredjedel av vår vinst till välgörande ändamål. Ibland skänker vi pengarna till mindre välgörenhetsorganisationer och ibland satsar vi pengarna i våra egna projekt. Som nu när vi bygger en ny skolbyggnad i Kenya.

”Det började i det lilla, med pengar till barndiabetesfonden och Novahuset som stöttar sexuellt utsatta flickor. Just nu håller vi på och bygger en skola i Kenya tillsammans med kyrkan på platsen. Vi är inga välgörenhetsproffs och jobbar inte genom etablerade organisationer. Vi hittar projekt som ligger oss varmt om hjärtat och ser till att pengarna hamnar direkt i verksamheten.”

Marcus Nyberg, marknadschef på The Nordic Soda Company AB

KAWANGWARE

Just nu pågår alltså bygget av en ny skolbyggnad i Kawangware, ett slumområde i västra delarna av Nairobi Kenya. Vi har valt den här platsen tack vare Silas Babu, en man från Kawangware med mycket stort hjärta. Silas har under många år arbetat med sociala frågor, hjälpt och stöttat människor i sin omgivning och i och med det inspirerat oss på The Nordic Soda Company att dra vårt strå till stacken. Vi har träffat Silas vid ett flertal tillfällen och han har berättat för oss om skolan och hur den fungerar. Det är tillsammans med hjälp från Silas och kyrkan i byn som vi just nu håller på att bygga en ny skolbyggnad för de mindre barnen i skolan.

Byggnaden kommer att bestå av toaletter, ett sovrum för barnen, två klassrum, ett lärarrum och en aula. För att säkra finansieringen av projektet har vi valt att även samarbeta med Pingstkyrkan i Linköping. Pingstkyrkan i Linköping har stor erfarenhet och kunskap om biståndsarbete och den här typen av projekt. Vi har även tagit hjälp av vårt varumärke Dirtwater FOX Brewery och våra underbara Youtube-stjärnor Lets Feast. I slutet av förra året startade vi en kampanj där vi skänkte 1 kr för varje såld läskburk till byggprojektet i Kenya. Kampanjen resulterade i 200 000 kr som gick oavkortat in i projektet.

Den 4 november 2018 reste Mikael Bonnevier, VD på The Nordic Soda Company och Lets Feast till Kawangware för att träffa Silas, den lokala kyrkan och skolan med alla barnen. Här visade Silas var den nya skolbyggnaden skulle stå och hur viktig den skulle bli för barnen i Kawangware. 

I januari 2019 startade bygget av den nya skolbyggnaden i Kawangware som beräknas vara klar för invigning om några månader. Genom att följa @ekobryggeriet och @dirtwaterfoxbrewery på facebook och instagram kan du följa med i det spännande projektet!